STRELITZIA

Aantrekkelijk
Strelitzia’s komen van oorsprong uit Zuid-Afrika. De aantrekkelijke vorm en kleur heeft er voor gezorgd dat mensen ze hebben meegenomen naar alle uiteinden van de aarde. Inmiddels groeien ze in veel (sub)tropische gebieden gewoon in tuinen en in de natuur. De Strelitzia is één van de weinige bloemen die in de natuur door vogels wordt bestoven, voornamelijk door de Kolibri.

Geduld
De volwassen planten zijn zo’n twee meter hoog en groeien langzaam. Het selecteren van de juiste planten met mooie bloemen vraagt veel tijd. Het duurt ook jaren en vraagt veel geduld voordat een kleine stek is uitgegroeid tot een grote plant die veel bloemen heeft.

Paradijsvogel
De exotische vorm van de bloem doet denken aan een bijzondere vogel. Zo heeft de bloem ook haar bijnaam ‘paradijsvogelbloem’ gekregen. Eerst opent de bloem haar oranje schutbladeren, waarna de paarsblauwe kelkblaadjes verschijnen.

Rijp
Je kunt zien wanneer een bloem rijp is geoogst. Dan zijn alle ‘lippen’ donkerblauw. Zijn ze te vroeg geoogst, dan blijven ze bleek en soms zelfs wit. Een bloem die op het juiste tijdstip is geoogst, kan ongeveer veertien dagen op de vaas staan.